V soboto, 16.3.2024, je na OŠ Matije Čopa v Kranju potekalo državno ekipno prvenstvo v šahu za dečke in deklice do 15 let. Dekleta so igrala po švicarskem sistemu, saj se je v zadnjem trenutku prijavilo 11 ekip in Bergerjev sistem je odpadel, prav tako kot lansko leto. Zato so učenke igrale le 7 kol od predvidenih devet. Ker je bilo neparno število ekip, je vsako kolo bila ena ekipa prosta, kar na koncu tudi precej vpliva na končni rezultat. Za našo šolo sta nastopili kar dve ekipi. Prva ekipa v postavi Zala Raus, Hana Edina Tomašić in Ana Casar je zasedla odlično 5. mesto. Učenke so zmagale štiri dvoboje in tri izgubile, vse s tesnim rezultatom 1:2 in tako zbrale 8 meč točk ter kar 13,5 šahovskih točk, kot državne prvakinje. Ampak za razvrstitev po mestih odločajo najprej meč točke. Zala Raus je zbrala na prvi deski 3 točke, Hana Edina Tomašić na drugi deski 5 točk in Ana Casar na tretji deski 5,5 točke.

 

Druga ekipa v zasedbi Ema Unger, Ela Casar in Ana Lucija Dragojlovič pa se je med enajstimi ekipami uvrstila na 9. mesto. Premagale so dve ekipi, eno kolo so bile proste in štiri dvoboje so izgubile. Ema Unger je na prvi deski dosegla 3 točke, Ela Casar na drugi deski prav tako 3 točke in Ana Lucija Dragojlovič na tretji deski 2 točki. Skupaj so zbrale 10 točk, pri čemer sta všteti dve točki, ko so bile proste.

Tekmovanje za stopničke je bilo napeto do zadnje partije, kot lansko leto. Vse učenke so pokazale dobro šahovsko igre in s kančkom sreče bi bile lahko tudi na stopničkah.

 

ISKRENE ČESTITKE VSEM UČENKAM!

mag. Lea Števanec,

mentorica šaha

 

Dostopnost