Letošnji zaključek bralne značke, ki je bil na Trubarjev dan, 8. junija 2018, je bil v znamenju drugačnosti, tako kot naše celo šolsko leto.

Blanka Škafar iz Odrancev s slepoto živi že od rojstva, a je kljub temu samostojna, pozitivno naravnana in zelo pridna. Pri učencih je vzbudila veliko zanimanja in spoštovanja. Učence je zanimalo, kako se slep človek sooča z vsakdanjimi problemi in kako jih premaguje. Blanka je pripovedovala zelo zanimivo in na vprašanja odgovarjala sproščeno in odkrito.

Po končanem študiju se je odločila, da bo uresničila svojo dolgoletno željo in si omislila psa vodnika slepih. Pes vodnik namreč slepemu pomaga pri hoji, slepi sam pa mora tudi poznati pot. In ta pes vodnik, po imenu Buddy, je prišel z njo in navdušil vse prisotne. Marsikatera uganka o psih vodnikih je bila ta dan rešena, še posebej, kako sta se spoznala s psom, ki ji je v veliko oporo in pomoč.

Da lahko slepi tudi tekoče bere, je dokazala z branjem odlomkov iz knjig Bratec in Kljukec s strehe in Harry Potter. Učenci so tako spoznali Braillovo pisavo. Blanka bere tudi romane, ki jih ima zvezane v več snopičih oziroma zvezkih. Prav tako dela z računalnikom in telefonira z mobilnim telefonom, kar so lahko učenci videli in slišali ter se dotikali.

To srečanje je v marsikateremu učencu razblinilo kakšno uganko o slepih in jih obogatilo z novo izkušnjo o drugačnosti.

Mentorica: Marjetka Erdelji

Dostopnost