Podrobnosti dogodka


  

Hrana nas obkroža neprestano in povsod. V današnjem času je ob poplavi različnih živilskih izdelkov pomembno, da imamo znanje o živilih, ki so nam na voljo. Ključno je tudi naše zaznavanje okusov ter vonjev, kar nam pomaga pri izbiranju kakovostnih izdelkov. S tem naravoslovnim dnem želimo učencem predstaviti sposobnosti njihove senzorične zaznave z okušanjem in vohanjem: dvema čutoma, ki sta pri prepoznavanju hrane zelo pomembna. Prednost dajemo praktični izkušnji vsakega posameznika, vse skupaj pa podpremo s teoretičnimi osnovami, ki so prilagojene predznanju in sposobnostim osnovnošolcev.

Zunanji sodelavec: Mikrobiologija Avberšek d.o.o.

 

PROGRAM DNEVA DEJAVNOSTI:

PREDAVANJE: Aditivi v prehrani 45 min

Osnovno predavanje o aditivih v prehrani. Učenci bodo spoznali osnovne skupine aditivov, čemu se uporabljajo, zakaj so pomembni in kako jih v živilih prepoznamo.

EKSPERIMENTI: Prepoznavanje osnovnih okusov 65 min

Učenci bodo izvedli senzorično analizo in s tem testirali zaznavanje in prepoznavanje osnovnih okusov. Vsak učenec dela individualno.

EKSPERIMENTI: Prepoznavanje osnovnih vonjev 70 min

Učenci se bodo preizkusili v vohanju različnih vonjalnih substanc ter se spoznali z osnovami zaznavanja dražljajev iz okolja.

PREDAVANJE: Eksotična živila po svetu 45 min

Spoznali bodo eksotična živila iz celega sveta.

Dostopnost