Četrta mobilnost projekta STEM je potekala od 28. novembra do 2. decembra 2022 v Mersinu, Turčija. Tema mobilnosti je bila robotika. Sodelujoči učenci so na delavnicah s pridom uporabili znanje na področju kodiranja, ki so se ga naučili na prejšnji mobilnosti v Romuniji. Na mobilnosti so učenci razvijali svoje komunikacijske spretnosti v angleškem jeziku, spoznavali pa so tudi kulturno-zgodovinske znamenitosti Turčije.

Dan 1: Po uvodnih aktivnostih so učenci začeli s prvo aktivnostjo programiranja (brez računalnika) pri kateri so uporabili Beebot robota. Nato so spoznavali prevodnike in izolatorje, pri čemer so uporabili Makey Makey napravo.  Naslednja aktivnost je bila izdelava enostavnih sistemov s pomočjo modulov (senzorjev, LED, motorčkov itd.). Pri tem so učenci uporabljali Twin Science Set. Za konec so učenci dobili nalogo, da s pomočjo Twin Science seta izdelajo avtonomno vozilo.

Dan 2: Prva naloga je bila izdelava navodil za gibanje (telovadbo) robotov Meet Edison and mBot. Druga naloga pa je bila uporaba programskih kod na microBit razvojni plošči in nato programiranje igre kamen-škarje-papir.

Popoldan je bil organiziran izlet v Silifke, kjer so si učenci ogledali znamenit Grad device, ki stoji sredi morja, 200 metrov stran od obale.

Dan 3: Učenci so spoznavali kulturno, naravno in zgodovinsko dediščino svetovno znane turške pokrajine Kapadokije.

Dan 4: S pomočjo programa Scratch so sprogramirali enostavno računalniško igrico, ki je imela dva nivoja. Programiranje v Scratchu se izvaja v vizualnem okolju, kjer so ukazi in strukture programskega jezika predstavljeni v obliki elementov, ki jih sestavljamo v celoto kot “puzzle” sestavljanke.

Popoldan je bil organiziran izlet v Tarsus, ki je znamenito zgodovinsko mesto v južni osrednji Turčiji.

Dan 5: Učenci so spoznavali delovanje in uporabo Arduino razvojne plošče, s katero so krmilili LED, sekvenčni LED in semafor.

Program se je zaključil s podelitvijo certifikatov in poslovilnim večernim druženjem.

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

Dostopnost