v širna prostranstva neznanega

vstopamo z znanjem

in odgovornim ravnanjem

Odjava obrokov

S klikom na povezavo tukaj lahko odjavite posamezne obroke. 

Planinski izlet na Roglo in Lovrenška jezera

Spoštovani starši, s klikom na povezavo tukaj, se lahko prijavite na planinski izlet na Roglo, ki bo 21.10. 2023.

PRED PRIČETKOM NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

 

Spoštovani starši, učenke in učenci Osnovne šole Bogojina!

 

Tudi tako lepo in prijetno obdobje, kot so počitnice, se neizogibno izteče. V šoli pa se aktivno pripravljamo na začetek novega šolskega leta.  

Prvi dan pouka v novem šolskem letu 2023/24 bo za učence od 2. do 9. razreda v petek, 1. septembra.

Učence pričakujemo ob 8.00 pred vhodom šole. Srečali se boste s svojimi sošolci, prijatelji, učitelji. Prvi dan je tradicionalno namenjen spoznavanju dela in izmenjavi prijetnih počitniških spominov.

Avtobusi bodo zjutraj vozili po ustaljenem voznem redu.  

Prve ure bodo namenjene razrednim vsebinam, nekaj pa bo tudi uvodnih ur nekaterih predmetov. Urnik bo objavljen do torka, 29. 8. 2023.

 

Ker vam želimo omogočiti čim bolj prijazen prehod s počitnic v šolsko leto, je za prvi šolski dan predvidenih le 5 učnih ur. Vsi učenci od 2. do 9. razreda boste torej odšli domov s prvimi avtobusi ob 12.15.

S seboj obvezno prinesite dobro voljo in nasmeh (pa seveda copate, nahrbtnik, mapo, pisalo in kakšno beležko za zapiske).

 

Za učence 1. razreda se čarobno popotovanje v osnovno šolo prične v petek, 1. septembra ob 13. 00 uri.

 

Ravnatelj Boštjan Majerič

 

Ob koncu šolskega leta

Spoštovani starši,

Za Vami in nami je še eno šolsko leto, polno dogodkov, sprememb, novosti, nasmehov, včasih tudi skrbi. Iskreno se Vam zahvaljujem za vso sodelovanje in strpnost. V tem šolskem letu smo naredili ogromno! Naši otroci so izjemna skupina učencev, polna radovednosti, inovativnosti in želje po učenju. Pomembno je, da počitnice izkoristijo za sprostitev, zabavo in oblikovanje novih spominov.

Čisto vsak od otrok je unikaten, poseben in čudovit. Veselim se spet snidenja z njimi 1. septembra. Do takrat pa je za domačo nalogo veliko zabave, spanja, potepanja, prijateljskega druženja in smehljajev!

Vse dobro,

Boštjan Majerič, ravnatelj OŠ Bogojina

Državne prvakinje v šahu U12!

Učenke OŠ Bogojina so postale državne prvakinje v šahu – ekipno U12

Iskrene čestitke Ani, Mariji, Ani Luciji in Hani Edini!

 

 

Državni podprvaki v Hitrih lončkih 2023!

Učenci OŠ Bogojina so skozi čelo sezono kazali izjemne predstave na tekmovanju v Hitrih lončkih. Pa lanskem 3. mestu Aje, Zoje in Aža, so tokrat Miša. Tian Samo in Jaka stopili še stopničko višje!

Iskrene čestitke in hvala za super pustolovščino!

 

 

Učenke OŠ Bogojina so zasedle odlično 4. mesto na državnem tekmovanju v šahu – ekipno U15

Iskrene čestitke Miši, Emi, Zali in Ani!

 

 

Predaja ključa

V ponedeljek, 12. 6. 2023, je bilo v telovadnici OŠ Bogojina spet zelo veselo. Osmošolci so se morali zelo potruditi, da so za eno leto dobili velik ključ v svoje roke.

Skriti kotički mojega kraja

V petek 19. 05. 2023,  smo se učenci devetega razreda, Ajda Šebjanič, Lena Kozic in Jakob Vuk odpravili v Odrance, kjer smo se udeležili njihovega Unesco projekta Skriti kotički mojega kraja.

Po prihodu smo skupaj z drugimi šolami prisluhnili UNESCOVI himni, nagovoru ravnateljice OŠ Odranci, ter županji.

Sledilo je odkrivanje Odrancev. Za začetek smo se sprehodili do Cerkve sv. Trojice. Pred cerkvijo nas je pričakal župnik Lojze Kozar mlajši in nam povedal nekaj o zgodovini gradnje te cerkve, ter o nesreči, ki se je zgodia med gradnjo cerkvene kupole. Po govoru župnika smo si ogledali še notranjost cerkve. Ko smo končali z ogledom smo se odpravili na malico in kratek ogled OŠ Odranci. Po malici smo se odpravili do kolesarskega kluba Bula, si odgledali stezo in se sprehodili po njej. Nato smo se sprehodili po industrijski ulici in si ogledali Cartago ter trgovino Jager. Pot smo nadaljevali do trim steze in si na vsaki toči preko QR kode ogledali vajo oz. vaje, ki jih na tej točki lahko izvajamo.

Tako smo spet prišli do začetka našega potepa po Odrancih, kjer so nam pripravili njihovo tradicionalno jed – odranski bograč .

Za zaključek našega srečanja so nam pripravili presenečenje, vsaka šola je dobila risbo, ki so jo izdelali učenci OŠ Odranci, priznanje za sodelovanje, magnetek ter nekaj za posladkati.

Zapisala: Lena Kozic

Stara igr(ač)a za novo veselje

Letos smo se tudi na naši šoli lotili Unesco projekta Stara igr(ač)a za novo veselje, ki ga organizira Osnovna šola Zreče.

V Tednu otroka ( 4.10.2022) smo kot eno izmed dejavnosti organizirali tudi izmenjavo igrač.  Že nekaj dni pred izvedbo smo razredniki in učitelji podaljšanega bivanja otroke nagovarjali, da naj doma poiščejo igrače, družabne igre, športne pripomočke, pisala, knjige… , ki so še uporabne a za njih več neaktualne. Vsak učenec je bil zadolžen, da si sam ali v skupini, uredi razstavni prostor.  Učenci so od doma prinesli različne odeje, brisače, škatle na katerih so razstavili vse prineseno. 
Izmenjavo smo izvedli na zunanjem šolskem igrišču, kjer so se sprehajali med razstavljenimi igračami, barantali, se pogajali za »ceno«, skratka menjava je zahtevala kar nekaj komunikacijskih veščin in pogajanja.

Po koncu sejma so bili učenci zadovoljni in nasmejani saj je vsak našel in igrače zamenjal staro za staro – novo.  

Z izvedbo bolšjega sejma smo želeli učencem približati in ozavestiti, da je njihova stara igrača lahko zanimiva in še vedno uporabna. 

Zapisala: Mojca Golob Antolin

Spoštovani,

od 22. 05. 2023 do 26. 05. 2023 poteka akcija zbiranja starega papirja. Papir se bo odlagal pred šolo, pri kontejnerjih. Zbira se le časopis, revije, zvezki, knjige … (karton ni predmet akcije). Izvedlo se bo tehtanje po razredih.  Zbrana sredstva bodo namenjena šolskemu skladu.

Iskrena hvala za pomoč pri zbiralni akciji.

Zbiranje starega papirja | Spletišče OŠ Primoža Trubarja Laško                                 

Kolektiv OŠ Bogojina

6.a v CŠOD Kranjska Gora (15. – 19. 5. 2023)

 1. dan
  Smo prišli in že raziskujemo.
 2. dan
  V torek smo se zbudili v deževno jutro, vendar nas dež ni oviral pri naših današnjih aktivnostih. Dopoldan smo se odpravili dobro opremljeni s palerinami in dežniki na pohod in se prijetno utrujeni in lačni vrnili pred kosilom. Po kosilu smo šli raziskovat življenje v vodi in ob vodi. Kljub temu, da smo hodili v rahlem dežju z dežniki nad glavami, so se učenci prelevili v mlade raziskovalce. Uživali so ob iskanju živalic v vodi in ob vodi, jih risali, merili temperaturo vode in ugotavljali, ali je voda čista ali onesnažena. Pri svojem delu so vidno uživali.
 3. dan
  Dan je bil v znamenju Zelencev in veslanja po jezeru Jasna.

 

Erasmus+

Nekaj kratkih zapisov o izmenjavi na Poljskem

 

32_Erasmus-Poljska_SOB_AS_r.jpg

24. 4. 2023 – Sara Zver
Dan smo začeli vsak v svojem domu. Z vlakom, avtobusom in avtom smo prišli do šole. Nato smo predstavili naše šole in okolice v katerih živimo. Po predstavitvah smo se odpravili na kavico. Nato pa nam je učiteljice Maria iz poljske pripravila različne igre s katerimi smo se spoznali se z ostalimi učenci. Po igrah smo se odpravili na kosilo. Po kosilu pa smo imeli prost čas za aktivnosti po mestu, in sicer smo se z avtobusom odpravili do šoping centra Jantar. Dan smo zaključili z različnimi igrami v Funparku. Po končanem dnevu pa smo odšli vsak v svoj “dom” in se odpravili spat.

25. 4. 2023 – Žan Tian Gajić
Dan smo začeli tako, da smo zjutraj prišli v šolo. V šoli smo se vsi zbrali in nato odšli vsak k svoji skupini, saj smo delali 3D gradove z računalniškim programom Designer 360. Po delu v skupinah smo imeli kratko pavzo in nato odšli peš do železniške postaje. Ko smo vsi prispeli do železniške postaje smo šli na vlak. Z vlakom smo se odpeljali v mesto Ustka. Tam smo šli na plažo in delali peščene gradove po skupinah. Ko smo vsi naredili gradove smo šli na kosilo. Po kosilu smo imeli prost čas. Dan smo zaključili tako da smo šli na vlak in se odpeljali domov.

26. 4. 2023 – Petra Fras
Ob 7.50 smo se z avtobusom odpravili proti Gdansku. Potem smo si ogledali znanstveni muzej Hevelianum. Tam smo se poigrali z fiziko in smo ekperimentirali. Nato smo se odpravili v staro mesto Gdansk. Tam smo imeli vodičko, ki nas je vodila in nam razlagala o mestu. Mesto je staro več, kot 1000 let, druga svetovna vojna se je začela v Gdansku 1.9.1939, tam izdelujejo nakit iz jantarja. Nato smo šli na kosilo, po kosilo smo imeli prost čas in smo bili v centru Forum. Ob 17.00 smo se odpravili v Słupsk.

27. 4. 2023 – Petra Fras
Ob 9.30 smo se zbrali v šoli Batory High School (II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego) tam smo dokončali naše delo z računalnikom. Po kosilo smo odšli učenci v Kręgielnia – Bowling. Imeli smo se zelo lepo, saj smo se z ostalimi učenci iz drugih držav zbližali. Tam smo bili do 19.oo ure.

29. 4. 2023 – Ajda Šebjanič
V soboto zjutraj smo vstali vsak v svojem “domu”. Ob 10 uri smo se dobili pred šolo v Słupsku od kjer smo se odpravili proti Gdańsku. Ko smo prispeli v Gdańsk smo oddali našo prtljago v sobo v hostlu. Po tem smo se odpravili raziskovat Gdańsk. Najprej smo se sprehodili ob kanalu, kjer smo opazovali ladje. Pot smo nadaljevali do Amber sky-a. Amber sky je podobno kolo kot imajo v Londonu, London eye. Nato smo se odpravili do muzeja 2. svetovne vojne. V muzejo smo si ogledali veliko stvari. Od tega kako se je začela vojna na Poljskem, v Jugoslaviji, v Evropi in kako se je končala. Muzej nam je bil zelo všeč in če boste imeli možnost ga obiščite. Po obisku muzeja smo se odpravili na kosilo. Po kosilu pa še v staro mestno jedro na sladoled in v trgovine z spominki. Dan smo zaključili pozno večer in se utrujeni odpravili hitro spat.

18. POMURSKI OTROŠKI PARLAMENT

 

V sredo, 22. marca 2023, smo se udeležili 18. Pomurskega otroškega parlamenta na OŠ Gornja Radgona. Osrednja tema parlamenta je bila »Duševno zdravje otrok in mladih«. OŠ Bogojina je zastopal učenec 9. a, Jakob Vuk.

Letošnji pomurski otroški parlament je potekal v obliki debate na temo »Nasprotujemo vsem medijem in literaturi, ki romantizirajo duševne bolezni«. Debata je bila izvedena pod mentorstvom gospoda Ivana Koruza, predstavnika Zavoda za kulturo dialoga, ZA in PROTI. Prisotni so bili delegati in delegatke iz štirih upravnih enot: Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota. Ob koncu debate  je mlade delegate pozdravila regijska koordinatorica otroških parlamentov za Pomurje gospa Mateja Leskovar Polanič. Izvedla je potrditev delegatov in mentorjev za 33. Nacionalni otroški parlament, ki bo potekal 11. aprila 2023 v Državnem zboru v Ljubljani.

Mentorica ŠS Mirjana Markoja

Erasmus+ – GOSTOVANJE V ITALIJI

V ponedeljek, 13.3.2023, ob 9.00 uri smo prvič prišli v šolo, kjer smo spoznali predstavnike drugih držav ter imeli dobrodošlico. K dobrodošlici so poklicali tudi njihovo folklorno skupino, ki nam je pokazala njihove običaje ter navade. Po dobrodošlici smo raziskovali tehnologijo dronov. Vsak dan smo pa imeli tudi krajši počitek pri katerem smo pokušali njihove tradicionalne jedi. V ponedeljek smo po vseh dejavnostih imeli ogled otoka z ladje, ki je trajal okoli ene ure. Po ogledu otoka smo pa šli raziskovat kraj Anacapri, ki je en višji del otoka, tam se je nahajala šola ter tudi naš apartma.
Zala Raus, 7.a

V torek, 14. 3. 2023, smo s pomočjo računalnika sestavljali vezja in med tem spletali nova prijateljstva. Popoldne nam je župan kraja Anacapri povedal nekaj stvari o otoku in zgodovini otoka. Ogledali smo si Villo San Michele in zvedeli podatke o švedskem pisatelju Axel Muntheju. Villo San Michele obdaja velik vrt, za njim pa stoji gora, katero je Axel spremenil v zatočišče za ptiče selivke. V oči nam je padla rdeča fasada hiše Red house, tam smo izvedeli nekaj legend o otoku Capri in imeli prekrasen razgled iz terase.
Zarja Cerovšek, 7.a

V sredo, 15. 3. 2023, se nas je vseh pet učencev z učiteljicama odpravili že pred zajtrkom do razgledne točke blizu apartmaja, ki jo je našla učiteljica Karmen. Razgled je bil res odličen. V šoli smo delali z računalnikom in razlagali so nam kako delati s 3D printerjem. Kot darilo od šole pa smo dobili 3D model na katerem piše: Erasmus Slovenia. Ta dan smo za kosilo jedli  testenine s paradižnikovo omako, dve vrsti mesa z blitvo in kot sladico jagodni in limonin sladoled s podloženim piškotom in sadjem. Po kosilu smo se z majhnimi avtobusi, ki so tipični za Capri, peljali do dela otoka, ki se imenuje Capri (ta je nižje, višji del se imenuje Anacapri). Tam so nam prestavili ta del otoka in nas vodili do nekaj najlepših razglednih točk. Pred večerjo je šla naša skupina (nas sedem) obiskat še bližnjo cerkev in se sprehajat po ulicah. Na poti po ulicah pa smo vstopili tudi v manjšo galerijo. Razgledi in vzdušje mi je bilo zelo všeč. Obiskali smo tudi trgovino, ki proizvaja naravne parfume, imenuje se Carthusia. Na razgledu smo naredili tudi nekaj skupnih slik.
Kiara Topla, 7.a

V četrtek, 16. 3. 2023, smo se že na vse zgodaj odpravili v šolo, kjer nas je čakal avtobus. Z avtobusom smo se odpeljali iz mesta Anacapri v pristanišče, ki se je nahajalo v mestu Capri. S trajektom smo se odpeljali v Sorrento, tam smo nadaljevali našo pot z vlakom do Pompejev. V Pompejih smo si ogledali staro mesto, ki ga je uničila erupcija vulkana. Ogled je bil zelo zanimiv ter pester. Po končanem ogledu smo se z vlakom odpravili nazaj v Sorrento, kjer smo imeli prosti čas za ogled mesta, nakupovanje itd. Sprehodili smo se po mestu, degustirali smo lokalne sladice in uživali v prijetnem razgledu ter sončnem zahodu. Na koncu smo se odpravili nazaj s trajektom na otok Capri.
Jakob Vuk, 9.a

V petek, 17. 3. 2023, smo se poslovili od otoka Capri in se z ladjo odpravili do mesta Neapelj. Potem ko smo odložili vso prtljago v stanovanju, smo se odpravili po mestu. Ogledali smo si Castel Nuovo, Piazza del Plebiscito (trg plebiscita), kraljevo palačo, špansko četrt …  Izjemna arhitektura mesta nas je zelo očarala in po dolgem dnevu smo se utrujeni odpravili v posteljo, vedoč, da jutri potujemo domov.  
Erik Šemen, 9.a

 

ROK TERKAJ – TRKAJ in NINA NOVAK OISEAU

navdušila mlade nad pisanjem z roko

 

Ambasador 8. TEDNA PISANJA Z ROKO Rok Terkaj – Trkaj, rap glasbenik, in predsednica društva RADI PIŠEMO z roko Nina Novak Oiseau, ki je tudi pesnica, pisateljica in glasbenica, sta bila v sredo gosta naše šole. Pripravila sta dva odlična nastopa za naše učence, najprej za učence od 1. do 4. razreda, potem pa še za učence od 5. do 9. razreda; Nina tokrat v vlogi povezovalke programa in Trkajeve sogovorke na odru.

Zabavno, poučno, drugačno, originalno, sproščeno, navdihujoče, toplo … Besede učencev po nastopu Roka Terkaja – Trkaja, ki nas je prav vse na OŠ Bogojina s spodbudnimi in pozitivnimi mislimi in pesmimi ter s pravo energijo spodbujal in tudi spodbudil k pisanju z roko, da bomo pisali še več, pisali počasi, mislili tiho …

Učenci so bili navdušeni nad našim rap glasbenikom, ker so ga videli v živo in ker si je v trenutku izmislil besedilo oz. rime z njihovih napisov na majicah in jim besedilo zapel. Pričaral jim je nasmehe, ko jim je sede na tleh v telovadnici neumorno delil avtograme in se fotografiral z njimi, čeprav se mu je mudilo na naslednji nastop.

Skupaj z Nino sta odlična ambasadorja za spodbujanje in navduševanje otrok k pisanju z roko. Hvala vama!

 

Marjetka Erdelji

UVOD V TEDEN PISANJA Z ROKO IN OGLED MUZIKALA FIGAROVA SVATBA

V ponedeljek, 23. januarja 2023, smo obeležili MEDNARODNI DAN PISANJA Z ROKO, v okviru društva Radi pišemo z roko pa se je začel 8. Teden pisanja z roko, katerega nosilna tema je Mislim tiho, pišem počasi.

8. Teden pisanja z roko smo na OŠ Bogojina začeli s šolskim nagradnim natečajem v lepopisu. Sodelovali so vsi učenci od 1. do 9. razreda. V tišini, le s prekmursko glasbo v ozadju, čim lepše, s pisanimi črkami in počasi so prepisovali prekmurske ljudske pesmi Marko skače, San se šetao in Nocoj je edna lüšna nouč ter tekmovali za najlepše prepisano besedilo. Pogovarjali smo se o nosilni temi Tedna pisanja z roko, o pomenu pisanja z roko in mnogih prednostih le-tega. V ospredje smo postavili počasnost in tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja.

Ker je Prekmurje osrednja regija 8. Tedna pisanja z roko, so učenci pesmi tudi poslušali v izvedbi Andija Sobočana, spoznali cimbale in se seznanili z zbirateljem prekmurskega ljudskega izročila

Učenci od 6. do 9. razreda so te dejavnosti izvedli v prvem delu kulturnega dne. V drugem delu so si ogledali muzikal Figarova svatba, ki so ga izvedli dijaki II. Gimnazije Maribor v ŠIC Ljutomer. Predstava se je začela ob 10.30 uri in je trajala dve uri in 15 minut.

Spoznali so glasbeno obliko muzikal, vsebino muzikala Figarova svatba, oblikovali so si stališča za prepoznavanje kakovostne predstave, v živo doživeli muzikal, kritično ocenili predstavo in raziskali aktualne informacije o predstavi.

 

Vodja projekta Teden pisanja z roko: Marjetka Erdelji

Vodja kulturnega dne: Valerija Šömen

 

NOVOLETNA POŠTA

Že skoraj 30 let si ob bližajočih se božičnih in novoletnih praznikih v mesecu decembru učenci in učitelji voščimo in podarjamo najlepše misli tudi tako, da napišemo voščila, ki jih v kuverti oddamo v poseben nabiralnik. Radi pišemo z roko, ker ima napisana beseda čarobno moč.

Svinčnik vedno pusti sled. Vse, kar počnemo v življenju, pusti pečat, zato se tega zavedajmo pri vsakem svojem dejanju.

Letos so novoletno pošto raznašali BOŽIČEK in dva nagajiva palčka, ki so učence od 1. do 9. razreda razveselili  tudi s povedanim novoletnim voščilom, prav tako tudi g. ravnatelja, učitelje in ostale delavce na šoli.

Marjetka Erdelji

Dragi prvošolec, draga prvošolka!

Vabimo te na sprejem v 1. razred, ki bo v petek, 1. septembra 2023, ob 13. uri v telovadnici OŠ Bogojina.

Po sprejemu bo kratek informativni sestanek s starši, ti pa boš spoznal/a svoje učitelje, sošolce in sošolke.

S sabo prinesi prazno šolsko torbo, da boš domov odnesel/a delovne zvezke, ki te čakajo v šoli. Ne pozabi na šolske copate. Ta dan boš domov odšel/a ob 15. uri.

Veselimo se, da postaneš naš prvošolec/ka!

 

Vabilo prejmete na dom tudi po navadni pošti, ogledate si ga lahko pa tudi tukaj (kliknite)!

AKTIVNE POLETNE POČITNICE 2021 - Športna zveza Slovenj Gradec

Učenci se bomo vrnili v šolo spet 1. septembra 2023. Do takrat je še

Predstavitev projekta STEM na poletnem sejmu v Moravskih Toplicah

24.6.2023 so naši učenci predstavili projekt STEM na poletnem sejmu v Moravskih Toplicah. Predstavili smo naše projektne partnerje, projektne aktivnosti in izdelke, ki so jih izdelali učenci v okviru projekta. Učenci so za obiskovalce pripravili tudi kratek STEM kviz, v katerega so vključili nekaj osnovnih pojmov iz STEM področja. Kot nagrado so obiskovalci prejeli obeske za ključe z logotipom STEM, ki so jih učenci izdelali z laserskim rezalnikom. Našo stojnico je obiskalo kar nekaj tujih in domačih obiskovalcev ter učencev in staršev okoliških šol, med drugim tudi učitelji iz držav od koder prihajajo naši projektni partnerji.

 

 

7.a in 8.a v CŠOD Kavka

CŠOD Kavka 1. dan
Skupina učencev je dobila nalogo raziskovanje potoka Perivnik. Z bioindikatorsko metodo smo raziskovali potočne živali, našli smo kar nekaj pijavk, merili temperaturo zraka in vode ter določili PH vrednost. Glede na vso raziskavo smo določili onesnaženost vode, ki sploh ni bila onesnažena. Druga skupina se je odpravila na dogodivščino z električnimi kolesi. Za večino od nas je to bilo prvič. Na poti smo si ogledali starodavne hiše in celo eno, v kateri je živela krivopeta Pepa. Osupnil nas je lep pogled na dolino. Videli smo tudi bunker, v katerem so se v 1. svetovni vojni skrivali vojaki Avstroogrske. Proti večeru nas je obiskal ravnatelj in nam je na sprehodu povedal nekaj zanimivosti o 1. svetovni vojni. Sprehodili smo se do hriba, kjer smo imeli lep razgled na goro Krn, kjer so se bojevali v 1. svetovni vojni. 
Včerašnji dan je bil poln zgodovine in zgodovinskih dogodkov, ki so se dogajali v preteklosti. Bilo je zelo lepo, zvečer pa smo “otrujeni” šli spat. 
Poročilo zapisali: Zarja in Anabela iz 7. a
 

CŠOD Kavka – 2. dan
Včeraj smo šli v eno izmed mnogih kraških jam v Sloveniji. Šli smo v Kavkino jamo, ki je ena izmed manjših jam. Malo smo “plezali” po “skalah”, ko smo šli v jamo, ampak je bilo vseeno zelo lepo. V jami smo videli tudi lobanjo od krave, ki so jo tam odložili. V jami je bilo tudi več različnih oblik, ki so jih oblikovali kraški pojavi itd. Videli smo obliko medvedje glave, meduze itd. 

Nato smo se posvetili lokostrelstvu.  Bili smo pravi Robin Hoodi. Po kosilu smo se peš odpravili do grebena Kolovrat. Tam smo šli skozi rove, kjer so se v 1. sv. vojni bojevali mladi vojaki. Občutki so bili nepopisni. Pot tja in nazaj je bila dolga 4 ure. 
Ko smo se vrnili, smo imeli še večerno animacijo, kjer smo se šli igre in peli različne pesmi, spoznali pa smo tudi rezijansko narečje. Tudi pesem Rudeči cvet smo se naučili. 
Ob koncu dolgega dne smo šli “utrujeni” spat. 
Zapisala: Ema, 7. r
 

CŠOD Kavka – 3. dan

Danes smo se odpravili v gozd. Tam nam je učiteljica povedala vse  o gozdu in nam predstavila novo raziskovalno nalogo o drevesih, živalih in rastlinah. Po gozdu smo se odpravili plezat, kjer smo se povzpeli na vrh plezalne stene. Po kosilu smo se odpravili proti potoku Perivnik, kjer je ena skupina raziskovala vodne živali. Z majhnimi cedilci smo lovili živali v potoku, katere smo nato razvrstili v skupine. Druga skupina se je peljala z električnimi kolesi. Bilo je zelo lepo, saj smo vsi doživeli, kako nam tehnika pomaga pri kolesarjenju. Po opravljenih nalogah smo se vrnili v dom. Po večerji smo imeli večerno animacijo, kjer smo se  družili v igri med dvema ognjema. Tokrat smo res utrujeni padli v postelje. 
 
Zapisala: Ana in Timotej, 7. R
 

CŠOD Kavka – 4. dan
Danes amo imeli najboljši zajtrk. Po njem smo imeli orientacijski tek. Na tem teku smo imeli različne točke, na katerih smo opravili naloge. S tem smo pokazali znanje, katerega smo cel teden pridno pridobivali. Vsi smo naloge dobro opravili, tudi najšibkejši, najboljši pa so dobili priznanja. Drugi del dneva smo bili namenjeni v beneško vas Topolovo.  Ujela nas je nevihta in smo se sredi poti morali vrniti. Ko smo prišli v dom, smo se poskusili še kot umetniki amuletov. Na nje smo ustvarjali krivopero Pepo in ptico kavko. Večerna animacija je bila tokrat prepuščena nam. Vsaka skupina se je predstavila s svojim talentom. 

Hitro je mineval zanimiv in pester teden nepozabnih doživetij. 
Zapisali: Tian Samo, Jaka in Tilen, 7. R
 

CŠOD Kavka – 5. dan
Jutro. Pričel je naš 5. in zadnji dan. Naše dogodivščine so se  približevale koncu, zato smo morali spakirati in oditi na zajtrk. Nestrpno smo dočakali zadnji dan, ko smo se odpravili na rafting. S čolni smo se podali na pot po reki Soči, ki nas je očarala s svojo lepoto. Ker nas je postalo vroče, smo se veseli vrgli v reko in zaplavali, pa čeprav je imela Soča 12 0C.

Polni lepih vtisov in doživetij smo se odpravili domov in tako se je zaključila naša prva šola v naravi.

Zapisala: Naja, 7. R

 
 

4.a in 5.a v CŠOD Jurček

1. dan smo preživeli v naravi, pajali kruh in pekli jabolka ter delali bivake.
2. dan smo obiskali nedotaknjen kočevski pragozd, popoldan pa smo čolnarili po Rinži.
3. dan smo kljub muhastemu vremenu izvedli vse aktivnosti. Seznanili smo se z bogato in zanimivo zgodovino Kočevja, značilnostmi rudniskega jezera, ogledali smo si kraško jamo in spoznali vodni ter gozdni svet na učni poti.

4.dan 
Da na kratko povzamemo občutke celotnega bivanja v CŠOD Jurček:
 
– počutje: odlično
– hrana: slastna
– razpoloženje: fantastično
– splošni vtis: NEPOZABNO!
 
OCENA:⭐⭐⭐⭐⭐

22. marec – SVETOVNI DAN VODA

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca po vsem Svetu. Namen dneva je opozoriti na pomembnost vode za človeštvo in okolje. Unesco je eden od ključnih partnerjev v prizadevanju za spodbujanje trajnostnega upravljanja vodnih virov in zaščito vodnih ekosistemov.

Letošnja tema Svetovnega dneva vode je  »Pospeši spremembo«. Unesco je poudaril, da je voda neprecenljiva dobrina in je pomembno, da jo uporabljamo trajnostno.

Na šoli smo zato izvedli številne dejavnosti, da bi poudarili pomen le-te. Izdelali smo vodni krog pozitivnih misli, kjer so učenci na kapljice zapisali dobre misli, razmišljali smo o načinih varčevanja z vodo, izdelali plakate, ki smo jih izobesili po šoli, z namenom opozarjanja na varčno uporabo vode, mlajši pa so o pomenu vode razmišljali skozi sliko.

Ugotovili smo, da lahko vsak posameznik pomembno vpliva na trajnostno uporabo vode, saj do velikih sprememb pridemo z majhnimi koraki.

Zapisala : Barbara Dravec

GOZD IN NARAVNO OKOLJE SKOZI OTROKOVE OČI

V Unescovem projektu Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči, smo letos sodelovali tudi učenci naše šole. Skozi različne načine smo spoznavali gozd, kot učni prostor.

Učenci so spoznavali okoliški gozd, opravili nekaj učnih ur v gozdu in ob njem. Spoznavali so spremembe, ki se dogajajo v gozdu v jesenskem času, najmlajši so spoznavali živali, ki prebivajo v okoliškem gozdu, njihovo prehrano, ugotavljali,  katere živali bodo prezimile. Prav tako so se učili o flori gozda.  

Šestošolci so se urili v orientaciji,  določali smeri neba s pomočjo naravnih znamenj, kot so mah na drevesih, letnice na štorih.

Dejavnosti povezane s projektom smo zaključili s kostanjevim piknikom za vso šolo.

Zapisala: Barbara Dravec

KULTURNI DAN »Po poteh kulturne dediščine Pomurja«

V sredo 22. 3. 2023, smo z  učenci od 6. do 9. razreda opravili KULTURNI DAN »Po poteh kulturne dediščine Pomurja«. Obiskali smo Lendavo, kjer smo si ogledali mestno kulturno središče in sicer Sinagogo, Lendavski grad, Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, ter se povzpeli na stolp Vinarium.

Namen kulturnega dne je bil učencem približati zavedanje o skupni kulturni dediščini, vrednotah, ki jih predstavlja dediščina Pomurja/Lendave in ozavestiti pomen sinagoge in judovstva za pomurski prostor.

Z razglednega stolpa Vinarium smo imeli krasen razgled na ravnice in gričevja, kar štirih držav: Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije.

Zapisala: Barbara Dravec

ČISTILNA AKCIJA OBČINE MORAVSKE TOPLICE V LETU 2023

Tradicionalna čistilna akcija občine Moravske Toplice bo v soboto, 18. marca 2023, od 8.00 do 12.00 ure .

Predsednike KS prosimo, da si ogledajo teren, preverijo morebiten obstoj divjega odlagališča in se z vsemi organizacijami v naselju dogovorijo za zbirna mesta udeležencev, potek očiščevalne akcije ter določijo vodjo akcije. Da bomo akcijo izvedli kar najbolj učinkovito, predvsem pa varno, oblikujte manjše skupine. Vsaka skupina naj ima koordinatorja, ki bo skrbel za komunikacijo pred, med in po čistilni akciji. Skupine se zberejo vsaka na svoji lokaciji in pričnejo čistiti vnaprej določen odsek v kraju. Po končanem čiščenju skupinam dostavite malico.

V primeru slabega vremena se akcija preloži na soboto, dne 25. marca 2023.

Zbirališča zbranih odpadkov bodo na običajnih mestih, od koder jih bo odpeljalo komunalno podjetje Čista narava d.o.o.. Na sedežu podjetja Čista narava v Tešanovcih lahko dvignete rokavice in plastične vreče za smeti od srede, dne 15. marca 2023 do petka, dne 17. marca 2023 (med delovnim časom). Dodatne informacije dobite na podjetju JKP Čista Narava  tel. št.  538 16 11. Kontaktna oseba na Občini Moravske Toplice je Majda Lipič Prosič, tel. 538 15 12 ali majda.lipic.prosic@moravske-toplice.si.

Vsak udeleženec čistilne akcije je upravičen do malice in brezalkoholne pijače, stroške zanjo krije Občina Moravske Toplice. Malico priskrbi vodstvo KS za vse udeležence akcije v posameznem naselju.

Med udeleženci na čistilni akciji bodo nagrajeni:

 • naselje z največjim številom udeležencev glede na število prebivalstva,
 • naselje z največjim številom udeležencev na čistilni akciji in
 • naselje, ki je glede na leto 2022 najbolj povečalo število udeležencev.

Nagrajence bomo objavili v občinskem glasilu Lipnica.

Vrednostni boni se morajo izkoristiti najkasneje do 30. 11. 2023.

V naravi se je nabralo ogromno odvrženih odpadkov, zato pokažimo, kako pomembna je naša skrb za okolje in kakšno moč imamo posamezniki, ko se povežemo za skupno dobro. Veselimo se vaše pomoči in udeležbe, za kar se vam že vnaprej iskreno zahvaljujemo.

OBČINSKA UPRAVA