Ob svetovnem dnevu knjige, ki ga praznujemo 23. aprila, in ob slovenskih dnevih knjige je na naši šoli potekala ustvarjalna delavnica za učence od 6. do 9. razreda. Udeležilo se je je 20 učencev, ki radi berejo, tekmujejo za bralno značko in sodelujejo na literarnih natečajih.

V uvodnem delu srečanja je učiteljica Marjetka Erdelji predstavila in pokazala več kot 40 let stari knjigi, ki ju je kupila v 1. letniku gimnazije za svoj denar. Učencem je podarila spomin na ta dogodek z lepimi mislimi o knjigah in pomenu branju.

Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig, zato si je tudi v prvem delu naše delavnice kar 8 učenk podarilo knjigo, ki so jo izbrale in kupile za svojo sošolko. V parih so drug drugi najprej prebrale lepo misel, ki so jo napisale v knjigi, nato so predstavile knjigo in povedale, zakaj so izbrale prav to knjigo. Ob čaju in sladkem je sledil sproščen pogovor o knjigah. Učenke, ki so si podarile knjigo, pa so jih kar začele brati.

Drugi del literarne delavnice je bil namenjen UGANKAM. »Uganke beremo ali poslušamo za razvedrilo. Na duhovit način opisujejo stvari, ki jih bralci moramo uganiti. Uganka je miselna naloga, ki zahteva premislek in široko splošno znanje. Književno poznamo uganke v verzih ali prozi. Poznamo uganke, ki opisujejo živali, predmete, letne čase, matematične uganke …«

Univerzalnega recepta, kako sestaviti uganko, ni, je pa dobro poznati čim več značilnosti o stvari, ki bo tema uganke. V okviru našega srečanja smo se lotili  spoznavanja živalskih vrst in sestavljanja živalskih ugank. Odločili smo se, da bomo sodelovali na literarnem natečaju SKRIVNOSTNI PREBIVALCI GORIČKEGA, ki ga je organiziral JZ KRAJINSKI PARK GORIČKO. Tema so kvalifikacijske vrste Natura 2000 na Goričkem. To so vrste, ki so ogrožene oziroma je ogroženo njihovo življenjsko okolje. Tako smo spoznavali  črno žolno, hribskega urha, navadnega netopirja, pezdirka, rogača in vidro.

Učenci so si izbrali eno ali več živali in se urili v pisanju ugank. Ob tem so spoznavali tudi pesniški jezik. Uporabiti so morali rimo in pesniška sredstva (ponavljanje, okrasni pridevek, primero, metaforo, poosebitev, inverzijo, vzklik). Pri slogu pisanja pa so se morali poslužiti pomanjševalnic, slengizmov ali starinskih besed. Napisano je bilo mnogo zanimivih ugank, s katerimi bomo sodelovali na natečaju in jih objavili v glasilu.

Za poslastico pa preberite naslednjo uganko in jo poskusite razvozlati.

Zenici sta mu kot prelepo srce, ki migeta zapeljivo.

Jezik iztegniti ne more, žužke zato pobirati more.

Trebuh je kakor svarilo s črno-rumeno barvo obdan.

Zasliši, zasliši poleti se zapeljiv uuu-uuu zvok krasan.

Jakob Vuk, 8. a

Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja.         

(Boris A. Novak)

Mentorica: Marjetka Erdelji

Fotografije si oglejte v galeriji.

Dostopnost