Datum: 05. 01. 2018

O B V E S T I L O

 

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da so se med učenci pojavile uši. Da bi lahko kar najhitreje odpravili to neprijetno nadlogo, vas prosimo, da temeljito pregledate lasišča otrok (in seveda tudi ostalih družinskih članov), ter ustrezno ukrepate. Prosimo vas tudi, da nas takoj obvestite, če opazite ušivost pri svojem otroku, da lahko v tem primeru opozorimo tudi ostale starše.

V primeru ušivosti naj otrok ostane doma!

 NAVODILA ZA RAVNANJE OB POJAVU UŠI

  • Uši se prenašajo direktno iz glave na glavo ob igri, spanju, preko skupnih predmetov (kape, rutice, posteljnina, brisače, plišaste igrače, glavniki, okrasne blazine, …).
  • Odrasla uš izleže drobna sivo-bela jajčeca – gnide k lasnemu korenu, kjer se močno prilepijo in po tej lastnosti gnido ločimo od prhljaja, ki ga zlahka dvignemo z nohtom. V 5 – 10 dneh se iz njih izležejo uši, v parih dneh dosežejo odraslost, se zopet razmnožujejo, zato je potrebno dosledno ukrepanje.
  • Na tržišču so različni učinkoviti preparati za zatiranje uši, pri uporabi le-teh se moramo dosledno držati navodil. Postopek je treba ponoviti čez 7 dni, ko se iz morebitnih preostalih gnid ponovno izležejo uši.
  • Higienski ukrepi: vse predmete za higieno las (glavnike, krtače, sponke) je treba prati v vroči vodi najmanj 10 minut, enako velja za kape, rutice, šale. Obleko, posteljnino, okrasne blazine… je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi in prelikati. Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, vsaj 14 dni nepredušno zapremo v plastično vrečko, lahko pa predmete tudi zamrznemo. Kavče, prevleke, avtomobilske sedeže in drugo oblazinjeno pohištvo je potrebno temeljito počistiti s sesalnikom.

Ker so uši in gnide trpežne in zelo nadležne, poskrbimo, da bomo lasišča vseh družinskih članov, predvsem pa otrok, občasno preventivno pregledovali, da preprečimo morebitne ponovne okužbe ali jih vsaj zgodaj odkrijemo.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Ravnateljica: Sabina Juhart,
univ. dipl. ped., prof. soc.

 

UŠI_ dopis za starše 2018

Dostopnost