5. februar je že od leta 2010 svetovni dan glasnega branja pod okriljem organizacije LitWord. Poudarek je na nekajminutnem glasnem branju v šoli, doma, v ustanovi … Sebe in ljudi okrog sebe naj bi obdarili z lepoto besed, zato smo se prav na ta dan odločili, da bomo predstavili slikanico Marinke Horvat, učenke 8. razreda, našim učencem. Marinkina knjiga je bila predstavljena že na 4 predstavitvah, in sicer od Monoštra, Lendave in vse do Murske Sobote.

Marinka je slikanico Rija in Rus prebrala v slovenščini in jo predstavila učencem od 6. do 9. razreda, v vsakem razredu posebej. Z velikim veseljem so ji pomagali tudi učenci, ki so se odločili, da jo bodo prebrali v prekmurščini, hrvaščini in madžarščini. V nekaterih razredih nam je priskočila na pomoč učiteljica Melita Piberčnik, ki je del zgodbe prebrala v madžarščini.

Učenci so Marinko sprejeli zelo prisrčno. Postavljali so ji zanimiva vprašanja, na katera je Marinka odgovarjala zelo sproščeno in ponosno. Na koncu je močan aplavz pričal o tem, da jim je bila zgodba zelo všeč, prav tako projekt Dvojezične srednje šole Lendava, še posebej prevodi te zgodbe v več jezikov. Ko so zaslišali zgodbo v prekmurščini, so se še posebej razveselili in se nasmejali. Izrazili so tudi željo, da bi zgodbo prevedli v angleščino in nemščino.

 Marjetka Erdelji

Na šoli smo se odločili, da bomo ob slovenskem kulturnem prazniku posvetili v knjižnici ure naši osmošolki Marinki Horvat, ki je postala pisateljica. Napisala je poučno zgodbo z naslovom Rija in Rus. Učenci od 1. do 5. razreda so se zbrali v knjižnici in poslušali ali sami brali njeno zgodbo. Marinka je prišla k njim in jim z veseljem ter s ponosom pripovedovala o ideji, pisanju in tudi branju knjig. Slikanico smo skupaj prebrali, si ogledali ilustracije in se z branjem pozabavali z različnimi prevodi. Učenci so spoznali poučnost zgodbe, saj govori o pomembnosti higiene rok, da ne bodo bolni kot Matej iz zgodbe.

Knjižničarka Andrea Benkovič Šemen

    

 

Dostopnost