Šesta LTT – mobilnost na Poljskem (april 2023)


Šesta in s tem zaključna LTT aktivnost je bila izvedena konec aprila na srednji šoli  Adama Mickiewicza v Slupsku na Poljskem. Tema delavnic, ki so jih izvajali učitelji in učenci poljske šole, je bilo 3D oblikovanje.

Vsebina delavnic:

DAN 1: Po uvodnem pozdravu ravnatelja šole, so sodelujoči učenci  najprej predstavili svoje šole, države in mesta ter šolski sistem. Nato so sledile “ice-breaking” aktivnosti v manjših narodnostno mešanih skupinah za medsebojno spoznavanje in za vzpostavitev sproščenega vzdušja.

DAN2: Dan se je začel z uvodno teoretično predstavitvijo glavnih vidikov 3D oblikovanja in tiskanja. Nato so učenci spoznali IKT učilnice in odprli račune s katerimi so pričeli praktično delo. Razdelili so se v narodnostno mešane delovne skupine in naredili načrt dela (oblika gradu, velikost, barva ipd).

Popoldan so udeleženci odšli na izlet do bližnjega obalnega mesta Ustka, kjer so imeli nalogo izdelati maketo gradu iz peska. Končane gradove so morali poslikati, saj so služili kot maketa, po kateri so izdelali načrt za 3D tisk.

DAN 3: Izlet v bližnje večje mesto Gdansk, kjer so učenci obiskali interaktivni znanstveni center in muzej “Hewelianum”. Tukaj je bila najprej izvedena delavnica na temo svetlobe, valovanja in 3D. Po delavnici so učenci samostojno izvajali poskuse na mnogih napravah, ki vključujejo vse veje naravoslovja. Popoldan je sledil voden ogled starega mestnega jedra. Učenci so imeli nalogo, da naj med čudovito srednjeveško arhitekturo starega mesta najdejo dodatne ideje za svoj načrt gradu.

DAN 4:  Učenci so na podlagi svojih slik gradu iz peska in dodatnih idej iz Gdanska pripravili algoritme za gradove in jih nato 3D natisnili. Delavnico so vodili učitelji in učenci poljske šole.

DAN 5: Skupine so predstavile svoje končne izdelke. Nato so učenci pred šolo posadili cvetje v oblikah in barvah svoje nacionalne zastave, vsi sodelujoči pa so skupaj naredili  še cvetlično gredo v obliki logotipa projekta. Delavnice so se zaključile s podelitvijo certifikatov in torto ter karaokami za učence.

Dostopnost