V četrtek, 17. novembra 2016, so učenci, ki sodelujejo pri krožku Zlata kuhalnica, skuhali za vse učence zdravo tradicionalno kosilo. Ekipa učencev si je nadela ime Mladi kuharji. V tej ekipi so tokrat bili: Danaja Škrilec, Kaja Felbar, Sara in Tajda Prelič, Lara Erniša, Kristina in Ema Vöröš.

Mladi kuharji so zjutraj ob osmi uri pričeli z delom v učilnici za gospodinjstvo in pridno čistili in rezali zelenjavo za oženjeno ajdovo kašo. Na kocke so narezali tudi slanino. Za ajdove rezine so naribali čokolado. Po tej predpripravi so se preselili v kuhinjo, kjer so pričeli s kuhanjem oženjene ajdove kaše in s peko peciva. Pri delu jim je bil v veliko pomoč naš šolski kuhar. Z njegovo pomočjo je bilo kosilo pravočasno pripravljeno in malo pred dvanajsto uro so prišli prvi lačni na kosilo. Izdaja kosila je potekala brezhibno. Postavitev na krožnikih je bila takšna, kot so si jo zamislili mladi kuharji.

Za mlade kuharje je bila to neprecenljiva izkušnja ob. Spoznali so, da je delo zanimivo, vendar zahteva veliko spretnosti in zbranosti.

Recept za oženjeno ajdovo kašo:

Sestavine:

500 ml ajdove kaše
1,5 l  vode
lovorov list
300 g slanine
1 čebula
150 g korenčka
150 g graška
100 g pora
3 žlice olja
sol
poper

Priprava

Ajdovo kašo skuhamo  v slani vodi, ki smo ji dodali lovorov list. Ko povre vsa voda, je ajdova kaša kuhana.

Por in korenček narežemo na kocke. V slani vodi skuhamo zelenjavo do čvrstega, nato jo odcedimo in splahnemo z mrzlo vodo, da obdrži svojo barvo.

Čebulo drobno sesekljamo in jo na olju zlato rumeno popečemo, nato ji dodamo na kocke narezano slanino. K čebuli in slanini dodamo kuhano kašo in dobro premešamo in malo podušimo. Na koncu dodamo še kuhano zelenjavo. Po potrebi še solimo in popopramo.

K ajdovi kaši ponudimo solato. Ob kaši smo tokrat jedli solato rdeče pese.

Recept je za 6 oseb.

Recept za ajdove rezine:

Sestavine za biskvit:

5 jajc
4 žlice vroče vode
ščepec soli
14 dag drobnega kristalnega sladkorja
10 dag ajdove moke
8 dag naribane čokolade za kuhanje

Krema:

10 dag ribezove marmelade
sok polovice limone
papir za peko
sladkor v prahu za posip

 

Predpriprava:

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo s štirimi žlicami vroče vode, soljo in tretjino sladkorja. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Priprava:

Pečico segrejemo na 200ºC. Maso enakomerno namažemo na papir in pečemo v prej ogreti pečici približno četrt ure. Pečen ajdov biskvit zvrnemo na papir, ki smo ga potresli s kristalnim sladkorjem. Pustimo, da se biskvit ohladi. Nato ga prerežemo na pol. Eno polovico premažemo z marmelado, ki smo jo segreli in ji dodali limonin sok. Drugo polovico položimo na premazano polovico. Potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine.

Več o tem projektu najdete na spletni strani www.kuhnapato.si, fotografije pa se nahajajo v GALERIJI.

Melita Nemec,
mentorica Zlate kuhalnice

 

Dostopnost