9.a v šoli v naravi CŠOD Kranjska Gora

4. dan

Četrti dan – naš zadnji celi v Kranjski Gori. Baje ne obstaja slabo vreme, obstajajo samo slaba oblačila. No, nekako v tem stilu smo danes izkusili tale alpski svet. Zbudili smo se v oblačno jutro, ponoči je medtem konkretno deževalo.

Po zajtrku smo se spet odpravili v dveh skupinah. Ena skupina se je odpravila v Zelence (glejte dan 2), druga pa v dolino Krnice. Šli smo mimo jezera Jasna in krenili v dolino. Popolnoma drugačen svet od nam znanega. Ledeniška dolina je posuta s kamnitim materialom. Čeprav je nebo ves čas zlovešče temnelo, se nam je ob postanku v Malem Tamarju v spominskem parku ponesrečenim v gorah prikazalo celo sonce. Oskrbnica koče v Krnici je veselo brskala za jurčki, ki jih je baje trenutno veliko. No, mi smo uspeli najti le v rdečo oblečene pikaste gobje lepotice.

V trenutku, ko smo se obrnili nazaj proti Kranjski Gori, je pričelo deževati. Prav nevsakdanja izkušnja, moramo pa povedati, da smo bili vsi pokriti s pelerinami, ki so nam jih posodili v domu. Do doma smo izkusili malce drugačno vreme od tistega, ki ga po navadi izkoriščamo za gibanje v naravi.

V domu smo dali oblačila sušit. Po kosilu je šla ena skupina na nordijsko hojo, druga je ostala v domu in se pogovarjala o varnosti v naravi.

Zadnji večer je v šolah v naravi rezerviran za ples in druženje. K vam jutri pridejo drugačni otroci, polni doživetij, novih izkušenj in prijateljstev.

 

 

3. dan

Dan številka tri je bil tokrat malce drugačen. Seveda smo se zbrali po kosilu in tokrat v oblačnem vremenu vsi skupaj odpravili na planinski pohod. Med učenci vseh treh šol so se stkale pristne prijateljske vezi. Vsi učitelji lahko potrdimo, da so učenci prav vzorni, upoštevajo navodila, se povsod vedejo tako, da ste lahko starši ponosni.

Morda je prav, da Vam zaupamo še nekaj o tukajšnjih učiteljih. Učiteljica Barbara je planinska vodnica, biologinja. Učitelj Rok je nekdanji učitelj tenisa, umirjen »pripravnik«, ki nas je popeljal tudi v kolesarjenje. Novinka je tudi učiteljica Nuša, ki nas spremlja in je učencem med drugim razložila delovanje ledenikov. Učitelj Luka nas je popeljal do martuljških slapov na kolesarski izlet.

 

Po okusnem kosilu smo smuknili po kakšen priboljšek, za tem pa spet v dveh skupinah izvajali program. Ena skupina je šla do slapu s kolesi. Tukaj smo si tudi postavili svoje kamnite stolpiče-možice. Druga skupina je šla v dolino Krnice, spoznala delovanje ledenikov, najpogumnejši učenci pa so se skopali v jezeru Jasna.

Kako izgleda jezero, si oglejte v posnetku.

Po večerji (pečen piščanec, riž, solata, sok) smo se odpravili v središče kraja na sladoled ali nakup kakšnega spominka. Zvečer seveda sledi ogled košarkarske tekme, kjer bomo glasno navijali za naše košarkarje.

 

 

 

2. dan

Drugi dan smo se zbudili v čudovito jutro. Po opravljenem zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je lotila kolesarjenja, druga je šla na pohod. Kolesarji smo si ogledali vrt alpskih rastlin in se poučili o oglarjenju. Zdaj vemo, zakaj so strehe krite s skodlami iz macesna in zakaj so strehe tako strme v tem delu Slovenije. Del poti proti 1. martuljškemu slapu smo opravili peš. V strugi reke je bilo postavljenih ogromno možicev iz kamenja. Postavljajo jih turisti, ki obiskujejo to kranjskogorsko znamenitost. »Malo je potokov v naših Alpah, ki bi na tako kratki poti ustvarili toliko lepih prizorov kot Martuljek. Potok se spušča čez strma pobočja in stene s slapovi, slapiči, skočniki in brzicami. Najlepša in najmogočnejša sta Spodnji in Zgornji Martuljški slap.

Voda gorskega potoka Martuljek premaguje kratko pot do zgornjega martuljškega slapu v slapičih skozi nizka korita. Zgornji Martuljški slap je sestavljen iz štirih stopenj. Zadnja je najvišja, visoka 48 metrov. V spodnjem delu soteske buči slikovit 29 m visok Spodnji Martuljški slap. Potok ga je ustvaril zaradi različne odpornosti kamnin. Plast trdnejših, vodoravno ležečih skladov apnenca je upočasnila erozijo in namesto soteske je nastal slap. Pod slapom je zanimiva tesen v breči, ostanku ledeniške morene.«

 

2. skupina je obiskala Zelence. »Zelenci se nahajajo v občini Kranjska Gora in so talni izvir, ki si ga je utrla Sava Dolinka. V Zelencih se voda pokaže v obliki jezera, ki v globino meri približno 2 metra in je zelene barve. Ker je jezero res izrazito takšne barve, so prav zaradi tega dobili tudi takšno ime. V svoji osnovi pa Zelenci nudijo dom številnim ogroženih živalskim vrtam ter rastlinam, ter so naravni rezervat. Zanimivo je dejstvo, da Zelenci tudi v najbolj mrzlih zimah, ne zmrznejo. To pa zato, ker ima jezero na dnu porozno kredo, ki prepušča vodo podtalnico in tvori nekakšne vulkančke. Na ta način ima vodo stalno temperaturo, ki se giblje od 5-6°C.

Ob povratku v dom smo dobili zelo okusno kosilo. Sledilo je nekaj počitka in za tem spet delo v dveh skupinah. Preživetje v naravi in nordijska hoja sta bili temi za popoldne. Učenci vseh treh šol so čudoviti, delo z njimi je resnično zelo prijetno.

Večer so namenili delu s projektno nalogo, sam čas pred spanjem pa je najbrž tisti, ki spada učencem med najljubše. In iskreno, čudoviti so in samo gledati jih včasih resnično veselje. Super so!

 

 

 

 

1. dan

Prvi dan našega raziskovanja Kranjske Gore je že skoraj za nami. V Kranjsko Goro smo prispeli zelo hitro, že ob 10.30 smo stali v garderobi doma in poslušali prva navodila.

Otroci so se hitro porazdelili po sobah in se namestili. Dom je simpatičen in v samem jedru kraja. Ker smo bili tako zgodnji, smo se pred kosilom odpravili na kratek potep po uličicah tega čudovitega alpskega kraja. Ogromno lesa na stavbah, strme strehe, veliko je novogradenj.

Po opravljenem kosilu so učenci prejeli navodila za delo v tem tednu. Za tem smo se odpravili v dveh različnih skupinah. Eni so se povzpeli po smučišču, druga skupina se je odpravila do jezera Jasna. Čista turkizna voda jezera, živžav obiskovalcev ob obali, čudovita narava in gore v daljavi so nas popolnoma očarali.

Na poti nazaj smo srečali tudi Kekca, katerega zgodba je nastala ravno v teh krajih.

Po večerji smo se, kot je že ustaljena navada v šolah v naravi na prvi večer, odpravili na večerni (nočni) pohod po domačem kraju. Čarobnost večernega vzdušja nas bo popeljala v (verjamemo da) miren in lep spanec. Nekaj fotografij je v naši galeriji.

 

 

 

Dostopnost